При обзавеждането за баня,изборът за основното и най-важно нещо не се отнася само до самото обзавеждане,избора на мебели и аксесоари.Едно от най-важните неща е какъв цвят ще е банята.Всъщност това е първото нещо,на което обръщаме внимание при ремонт на банята.

Интериорният цвят може да създава чувство за радост или раздразнение,може да е от топли или студени цветове.В банята освен,че се къпем,мъжете се бръснат,дамите се гримират и правят прически,ето защо е препоръчително помещението да е светло.Този резултат се постига не само с подходящо осветление,но и с подходящ цвят плочки.

Ето и някои от най-използваните цветове и тяхната роля:

Белият цвят

Той е изчистен и луксозен,придава елегантност и изискан вид.Този цвят се свързва с перфектна чистота и хигиена.Другото му предимство е,че може да се комбинира с всякакъв друг цвят,а също така визуално разширява помещението.

Червен цвят

Той е един от най-доминиращите цветове,има стимулиращ,освежаващ и доста тонизиращ ефект.Подходящ е за бани с по-голяма площ,а при употреба в по-малки бани е желателно да се “разрежда” с други цветове.

Черен цвят

Черният цвят се използва като представител на луксозния интериор.Той също е подходящ за по-големи бани,защото в малката баня черното ще внесе тъмнина и неудобство,създавайки дискомфорт и неприятни усещания.

Зелен цвят

Зеленият оттенък се свързва основно с природата и растенията,изключително “жив” цвят.А там,където има природа,има и вода,така че зеленото е особено подходящо за влажната баня,където често стените и пода са мокри.Заслужава си да се отбележи,че зеленият цвят в банята има има успокояващ ефект върху психиката.Това,разбира се зависи от наситеността цветовете,а светло зеленто е по-добрия вариант.Успешно се комбинира със зелено,с жълто или кремаво,което ще донесе за чудесна,свежа комбинация.