Банята е едно от основните и най-важни помещения във всеки дом. Независимо дали за пръв път ни се налага да я обзаведем или се нуждаем от основен ремонт и искаме да заменим всички стари елементи с нови, то първия проблем, с който ще се сблъскаме са плочките.

Следва въпросът: какъв тип да изберем?

В днешно време имаме възможността да се възползваме от изобилието от естествени и изкуствени материали, предлагащи се на пазара. Съществуват множество модели, както и различни разновидности според вида и приложението им. Срещат се разновидности както за облицоване на стени, така и за пода, както и декоративни плочки. Благодарение на тях, можем да пресъздадем чудесна атмосфера в нашето мокро помещение, стига да имаме нужното въображение. Дизайнът е много обширен и предлага възможност да се съобразим с интериора на останалите помещения в жилището ни.
Необходимо е обаче, най-напред да се съобразим с няколко основни правила, преди направим нашия избор:

  • Особености на климата
  • Нивото на натоварване
  • Площта на помещението

Тези, които са за полагане на пода трябва да са с компактна структура с по-ниска водопоглъщаемост, отколкото плочките на стената. Така например устойчиви на износване и хракатеризиращи се с устойчивост срещу агресивни химикали са чудесно решение. Но при изборът на тези за под трябва да се има в предвид покритието им, относно хлъзгавината, защото по-гладките полирани модели се превръщат в истинска пързалка, когато краката ви са мокри или самите плочки се намокрят. Ето защо е препоръчително да изберете с матирана повърхност, при които сцеплетението е по-добро. Някои хора предпочитат гранитогрес, защото той има по-висока степен на изтриваемост, високоустойчивост и твърдост.

Какви са приликите и разликите между фаянсови и теракотени?

Фаянсовите са едни от най-предпочитаните за изграждане на бани. Използват се предимно за облицоване на стени, но това по никакъв начин не означава, че не са добро решение и за декорация.
За стените могат да се използват фаянсови плочи с по-мека и различна текстура, които могат да се използват за всеки ъгъл.  Трябва да се има в предвид обаче, че този тип не са подходящи за пода, тъй като са лесно чупливи и се износват бързо. Основното, което е необходимо да се вземе под внимание при изборът е устойчивостта на влага и корозивни вещества – като например соли. Можете да проверите пропускливостта на гърба им. Също така трябва да се вземе в предвид абсорбирането на влага, което може да се получи при висока влагопропускливостм т.е. нужни са ви с ниска водопропускливост.

Кой цвят е най-лесен за поддръжка?

Не на последно място, трябва да се съобразим и с цвета и дизайна им. Ако помещението е малко – заложете на светлите и ярки тонове. Те ще внесат повече светлина и простор. Сложете фризове и цветни декори, те ще ви заредят с много усмивки и позитивно настроение.
На практика цветовата гама е елементът, който събира вниманието на клиентите. В това отношение, фаянсовите са най-предпочитани, понеже предлагат най-голям избор от цветове.

При нас ще откриете безброй иновативни цветови гами и комбинации от различни интересни модели, с които ще имате възможността да превърнете банята си в истински разкош!

Масово се залага на облицоване на стените на банята с близки и отлично съчетаеми цветове – естествено не съществува правило, че трябва да придадем прекалено пъстро и сравнително натрапващо излъчване, затова можем да се опитаме да експериментираме, без да се притесняваме да реализираме представите си една съвременна и разкошна баня, постигната чрез правилен избор на цветове и модели!

Не малко са и клиентите, които залагат на модели, наподобяващи естествените материали като гранит, камък и други.