Преди да преминем към съветите за употребата на подходящи мебели за баня,нека първо да уточним какво включва самото понятие “видове мебели за баня”.

Едно стандартно обзавеждане на този вид помещение,обикновено включва използването на мебели като шкафове за баня,които могат да бъдат разположени на различни места-например под самата мивка,окачени на стената,самостоятелно стоящи и т.н.Те могат да се използват за “помещаване” на нещата ,които използваме в банята,например:шампоани;балсами;душ-гелове и други подобни.Мебелите варират като размери и дали ще си купите малък или голям шкаф зависи от големината на Вашата баня.

Ако трябва да се вземе в предвид мнението на професионалисти,повечето интериорни дизайнери препоръчват позиционирането на шкаф за баня под мивката,тъй като освен,че е по-красиво и ефектно,също така позволява оптимално използване на наличното пространство.

Шкафът всъщност е най-важната и често използвана мебел в банята.Разбира се,предлагат се десетки различни видове като форми,начини за поставяне и материали.

Друг задължителен аксесоар,който се използва във всяка баня е огледалото.То може да е допълнение към вече поставена мебел в банята.Може да се използва и като отделен елемент.Към мебелите за баня можем да отнесем и ваната.Тя е едно изключително добро средство за релакс,което спокойно може да поместите и в по-малка по размери баня.

Няма кой знае колко видове мебели за баня за разлика от аксесоарите,но за сметка на това наличните са удобни и практични,внасящи допълнителен уют и и стил в банята.

Важно е да отбележим,че при избора на мебели за баня трябва да обърнете внимакниена материалите,от които са изработени.

Както и самите под и стени,мебелите също трябва да са устойчиви на влага и вода,тъй като много често или постоянно ще бъдат подлагани на тях.В тази връзка можем да ги разделим на два вида-мебели,които биват устойчиви на намокряне и такива ,които биват устойчиви на влага.

Устойчивите на влага мебели

За този вид мебели е характерно,че външният им слой не е пригоден да устои на проникването течности към сърцевината на шкафа.От това следва да се появят деформации,разлепване,надуване и множество други нарушения на общата здравина и основно външния вид на мебелите.Това обикновено са тези шкафове,които са изработни от MDF,те не са импрегнирани и не са извършени редица други действия,които да ги направят устойчиви на влага.По този начин дори и без пряко намокряне,а само при висока влажност на въздуха се постига нежелана деформация във формата и вида на дадената мебел.

Устойчивите на намокряне мебели

За тях се отнася именно обратното,което споменахме при първият вид мебели за баня – при изработката.Към тези материали се отнасят интериорно стъкло или качествена пластмаса PVC,е стествен или изкуствен камък.