Какво трябва да знаем при покупка на вентилатор за баня

Какво трябва да знаем при покупка на вентилатор за баня

Какво трябва да знаем при покупка на вентилатор за баня

Какво трябва да знаем за тях?

Oсвен, че премахват парата и влагата след взимане на душ и осигуряват свеж въздух в мокрите помещения, особено в случаите, когато липсва добро проветрение или прозорци. В баните най-често използвани са тези с електрическо захранване, като всички разновидности притежават възвратен клапан и високо ниво на влагозащита с наименование: IP 45.

Какви модели се предлагат?

Моделите, които съществуват са:

  • с автоматична клапа;
  • с ел. захранване;
  • с ниска консумация на ток.

Тези с автоматична клапа превъзхождат останалите, поради факта, че при тях клапата се затваря сама, когато не са включени. Също така елиминират възможната поява на неприятни миризми от въздуховода в даденото помещение. В днешно време съществуват множество варианти за избор, както с ниска консумация на електроенергия, така и с разнообразни размери, форми, дизайн, материал и цвят, които отговарят на специфичните нужди на всяко санитарно помещение.

Кое е характерното при монтажът им?

Изборът на подходящо място за монтиране също играе определяща роля. За да са максимално ефективни е желателно да се поставят в най-отдалечените точки в помещението, спрямо там, откъдето влиза чист въздух. За по-масивните пространства се препоръчва монтирането на два вентилатора, вместо един. Те трябва да се поставят над ваната или душ кабината или както по-горе споменахме. Така със сигурност ще се осигури по-добър въздухообмен и отстраняването на парите ще става гарантирано по-бързо.

Кой е най-важният фактор при изборът на вентилатор?

Най-важната характеристика при тях е дебита. По стандарт този тип вентилатори трябва да осигуряват минимум 90 m3/h.