Какво трябва да знаем при покупка на вентилатор за баня

Какво трябва да знаем за тях?

Oсвен, че премахват парата и влагата след взимане на душ и осигуряват свеж въздух в мокрите помещения, особено в случаите, когато липсва добро проветрение или прозорци. В баните най-често използвани са тези с електрическо захранване, като всички разновидности притежават възвратен клапан и високо ниво на влагозащита с наименование: IP 45.

Какви модели се предлагат?

Моделите, които съществуват са:

  • с автоматична клапа;
  • с ел. захранване;
  • с ниска консумация на ток.

Тези с автоматична клапа превъзхождат останалите, поради факта, че при тях клапата се затваря сама, когато не са включени. Също така елиминират възможната поява на неприятни миризми от въздуховода в даденото помещение. В днешно време съществуват множество варианти за избор, както с ниска консумация на електроенергия, така и с разнообразни размери, форми, дизайн, материал и цвят, които отговарят на специфичните нужди на всяко санитарно помещение.

Кое е характерното при монтажът им?

Изборът на подходящо място за монтиране също играе определяща роля. За да са максимално ефективни е желателно да се поставят в най-отдалечените точки в помещението, спрямо там, откъдето влиза чист въздух. За по-масивните пространства се препоръчва монтирането на два вентилатора, вместо един. Те трябва да се поставят над ваната или душ кабината или както по-горе споменахме. Така със сигурност ще се осигури по-добър въздухообмен и отстраняването на парите ще става гарантирано по-бързо.

Кой е най-важният фактор при изборът на вентилатор?

Най-важната характеристика при тях е дебита. По стандарт този тип вентилатори трябва да осигуряват минимум 90 m3/h.