Ваната е едно приятно допълнение към всяка баня,което осигурява допълнителен комфорт.Има обаче няколко важни фактора,с които трябва да се съобразите преди да решите да си закупите вана и какъв тип точно да изберете и това са:

1.Пространство и възможност за поставяне

2.Материал и изработка

3.Дизайн  и форма

4.Функции

5.Капацитет

6.Цена

1.Пространство и възможност за поставяне

Почти във всяко трето домакинство е обмислян вариант за поставяне на вана в банята,но с разликата,че не навсякъде е взето крайно решение за сдобиване с такава.Причините освен финансови доста често се отнасят и до невъзмжността да се постави вана,например,ако банята е с твърде малка квадратура.Трябва предварително да се запознаете с размерите на ваната,както и банята и да прецените дали ще се побере.

2.Материал на изработка

Съществуват различни видове материали ,от които се изработват вани.Най-популярни са акрилните,металните и чугунени вани.Всеки тип има своите особености,касаещи се до издръжливостта,степен на надраскване,тегло и др..Изберете този тип,чийто характеристики отговаря на вашия вкус  възможности.

3.Дизайн и форма

Има стотици вани на българския пазар с различни форми и различен дизайн по отношение на външния вид.Задължително съобразете дизайна на ваната с вашата баня,а не обратно,особено ако вече имате изградена баня.Също така,събразете дизайна на ваната и с останалите аксесоари в банята.

4.Функции

От доста години е известен хидромасажа при ваните,съществуват и други функции като:аеромасаж,хромотерпия,озонотерапия с много допълнителни екстри като радио,телефон,нагреватели за вода и мн. др.

5.Капацитет

Различните вани предлагат различен обем вода.Позволява ли вашият дом и бойлер да ги “снабдите” с нужното колиество?

6.Цена

Опитайте се да изберете възможно най-добрата вана по отношение на дизайн,материал и функционалност за най-добра цена