Всичко за бидетата

За съжаление употребата и закупуването им в България не са много разпространени, но всъщност са доста полезни и удобни.
Всяко по-голямо мокро помещение изглежда доста по-луксозно и завършено, ако притежава такова устройство.

Делят се на:

– Стоящи;
– Окачени.

Окачените стават все по-популярни като причината за това е красивият им вид и отличната хигиена, която осигуряват.
В случай, че тоалетната и бидето са от една и съща колекция – банята изглежда като произведение на изкуството, с тази разлика, че то има смесител с подвижен аератор, както и различен отвор за оттичане със сифон. Смесителят им е разположен в горният им край и служи за избор на налягане и температура на водата.

При някои от тях тя излиза директно от централния отвор, а при други подаването й става отгоре. Тя винаги е топла, като максимална й температура се определя от течащата в тръбите, а минималната не бива да надвишава стайната. Присъщо за всички тях е отводняващия отвор, предпазващ ги от преливане. Отворите им са стандартни и намирането на оборудване за тях не е проблем. По стандарт са без капак и седалка, защото не са им необходими. Ако разполагат с капак, значи той е декоративен. Седалка също не им е необходима, поради факта, че винаги са топли на допир.

Кога е най-подходящият момент за покупка?

Оказва се, че при избор на чиния, понеже голяма част от производителите ги произвеждат с една и съща форма и размер от дадена колекция. Ако вече сте си купили такава, но имате нужда и от биде, предлагат се достатъчно модели, които се доближават по дизайн, така че това не бива да ви възпира!
Добра практика е да се избират от една и съща серия от даден производител.

Какво трябва да се има в предвид преди покупка?

Трябва да проверите как е монтирана чинията, ако разполагате с такава. Ако монтажът им се различава, ще се наруши естетическия вид на помещението.

Според начина на монтаж се делят на:

  • Стоящи;
  • Стенни;
  • Плътно прилепени за стената.

При стоящите недостатък е, че връзките им са видими, за разлика от стенните, при които са скрити. При плътно прилепените тръбите и връзките са вградени в корпуса. За разлика от тоалетните, се монтират малко по-трудно, поради факта, че използват и топла вода, за която е нужна допълнителна тръба. Задължително условие е да разполагат с такава за обратна канализация. Ако притежават и електроника, монтажът се усложнява, тъй като към тях се изисква прекарване на ток. Смесителят им наподобява обикновения, но е въртящ се, заради спецификата на функцията, която изпълнява.

Можете да закупите и капак-биде, който е предвиден за монтаж върху чинията. Подобен е на обикновения, но е оборудван с тръби за вода и смесител. Подходящ е както за жени, така и за мъже, като предлага разнообразие от конструкции и форми. Някои капаци разполагат с ел. управление, отговарящо за налягането и температурата, както и времетраенето на процедурата. Срещат се и такива с вградено затопляне на седалката и сешоар с топъл въздух. В днешно време има и тоалетни с вградена функция биде, предлагащи разнообразие от удобства, наподобяващи тези на комбинирания капак.

Комбинираните също се монтират малко по-сложно спрямо обикновените, поради широката функционалност, която предлагат. Понякога е по-рентабилно закупуването на отделни биде и чиния, отколкото комбинация от двете. Ако решите да се оборудвате с този вид устройства, вложените усилия и окачвания ще бъдат оправдани много бързо, заради удобството, която осигуряват.