Смесители за кухня – какво представляват и какви видове съществуват?

Смесителите са проектирани да смесват топла и студена вода, като определят налягането. Оборудвани са с най-различни функционалности и са част от съвременния интериор. Водещите производители на смесители за кухня, непрекъснато въвеждат иновации и усъвършенстват categoryте си за удобство на потребителите. Така разнообразието се увеличава с всеки изминал ден и изборът става все по-труден. Добре е да се има в предвид, че правилният избор гарантира комфорт, отлична хигиена и естетика и спестява редица нежелани проблеми и време.

Основните фактори и срещани проблеми при изборът:

Смесители за кухня Изборът според външния вид се оказва най-голямата грешка на голяма част от потребителите. Залагайки само на външния вид, в голяма част от случаите започват и проблемите, като се прибягва до избор на следващ нов смесител. За да избегнем този момент, ще ви запознаем по-подробно със спецификите и функционалностите, които предлагат кухненските смесители. Отделяйки необходимите средства и време за правилен избор си спестявате години наред интензивна и безпроблемна работа и предотвратявате често срещани проблеми като протичане и завишен разход на вода.

Кухненските смесители се делят на:  едноръкохваткови и двуръкохваткови, а в зависимост от начина им на монтаж: стенни и стоящи.
Всички те притежават аератор, отговарящ за спестяването на вода и предотвратяващ появата на котлен камък.
Ключов момент при изборът е правилната преценка, спрямо нашите нужди:

  • предназначение
  • вид монтаж
  • надеждност
  • функционалност
  • естетичност

Различните модели предлагат различно качество, дизайн, конструкция и функционалност. Най-разпространени са двуръкохватковите с настройка на топла и студена вода. Предимството при тях е, че могат да се поставят на желана от нас височина и всички модели от този тип са оборудвани с въртящ се чучур, който може да се подменя.

Разбира се няма нищо перфектно, и те имат недостатъци: трудно се монтират и имат по-бавна настройка на температура на водата.

Едноръкохватковите от своя страна набират все по-голяма популярност поради няколко причини: чувствителни са при настройка на температурата на водата, както и на налягането, много по-бързо достигат желаната температура, което ги прави и по икономични.
Също така предлагат красив дизайн, адаптиращ се към всеки стил кухня.
Недостатъците им са: част от тях нямат подвижен чучур, което от своя страна ограничава контрола върху водната струя и чучурът в някои случаи не може да бъде подменен, въпреки това се предпочитат от голям процент от клиентите.

В зависимост от монтажа, смесителите за кухня се делят на стоящи и стенни. Стоящите притежават редица предимства, монтират се лесно и бързо и не се налага пробиване. Създават усещане за по-голямо пространство около мивката и са по-тихи от стенните. Също така осигуряват необходимото удобство при употреба и се поддържат сравнително лесно. Икономични са – не изразходват голямо количество вода, което се обяснява най-вече с факта, че пълен дебит на смесителя се ползва сравнително рядко. Движението на ръкохватката им позволява лесен и плавен захват, което несъмнено осигурява един неподозиран и незаменим комфорт на добрите смесители за кухня.

При стенните всички модели са с въртящ се чучур, независимо дали са едноръкохваткови или двуръкохваткови. При тях се предлага възможност за избор на монтажна височина и дължина на чучура, което осигурява достатъчно свободно пространство за ръцете и удобство при употреба.