Удобство и практичност на бидето:

Бидето е полезно, удобно и функционално устройство, служещо за подобряване на личната хигиена и много по-хигиеничен заместител от тоалетната хартия. Тенденцията е да измести изцяло тоалетната хартия, като осигури на потребителя безупречна хигиена и неповторим комфорт, без да се налага използването на ръце. От своя страна е напълно регулируем уред, според индивидуалните нужди. Конструкцията и функциите му са създадени по начин, по който освен температура и сила на вода, потребителя може да позиционира пръскалките, така че струята да бъде насочена по определен начин и посока. Някои модели разполагат и с функция за подсушаване, като заменят водната струя с въздушна, която подсушава и осигурява допълнителен комфорт. Регулирането на температурата и силата на вода, насочването на пръскалките и подсушаване са само част от основните възможности.

Освен предимствата си, с него банята изглежда много по-запълнена и луксозна. На пръв поглед почти не се различава от тоалетната чиния, разликата при бидето, е че има особен отвор за оттичане на водата със сифон и смесител. Смесителят от своя страна е необходим, за използваната вода, която не трябва да е само студена. Всички модели разполагат със специален отвор, предпазващ от преливане на водата. Поради спецификата си няма капак и седалка. Изработва се от санитарен порцелан, покрит със специална глазура, която осигурява блясък и допълнителна защита на покритието.

Видове бидета:

Основно се делят на два вида – стоящи и окачени, като вида биде се избира, след като се вземе в предвид размера на банята или тоалетната, функционалноста, както и личните предпочитания.

– Стоящо биде:

Предназначено е за стенен монтаж и се вписва изключително добре, дори и в тесни пространства. Изисква пробиване на пода и поддръжката му е малко по-трудна.

– Окачено биде:

За него важи същото, но се монтира сравнително по-лесно – чрез окачване, като под самото биде остава пролука, гарантираща лесното почистване на банята и елиминираща разпробиването на пода.

Някои модели от този тип притежават капак за допълнителна хигиена и удобство

В зависимост от вида на монтаж се делят на:

– Върху пода

– На стената

– Залепено на стената

При монтиране на стената е препоръчително бидето и тоалетната чиния да се монтират заедно – става по-лесно, по-здраво и по-красиво. Бидето се монтира малко-трудно от тоалетната чиния, защото освен студена вода, към него трябва да се свърже и топла, както и задължително трябва да има тръба за обратна вода. При наличие на вградена електроника на бидето, нещата стават още по-трудни, защото трябва да се прекара и ток 220V.

Идеалният момент за закупуване е заедно с тоалетната чиния, понеже функциите им са взаимно свързани и е най-добре, когато са от една и съща серия и от един производител.