Защо са толкова важни?

На практика банята е единственото помещение, което дори и най-малките детайли имат значение за интериора. Освен, че определят комфорта и удобството, играят важна роля за цялостния виж на помещението.
Дори то да бъде обзаведено по последен писък на модата, липсата им внезапно го превръща в недовършено и недостатъчно ефективно.
Те определят колко уютно и приятно ще бъде атмосферата в него и са чертата от дизайна, която е невъзможно да пропуснем.
Изборът им съвсем не е лесен и изисква специално отношение.
Не е достатъчно, само красотата им, но и да са полезни и ефективни.
Налага се да се съобразим с някои неща, преди да направим покупка.

С какво трябва да се съобразим при изборът им?

Основните правила са:

  • Влаго и топло устойчивост;
  • Лесно почистване;
  • Еднакъв стил;
  • Точен подбор, спрямо нуждите.

Те трябва да бъдат влаго и топло устойчиви и да се поддържат лесно.
Ако се почистват трудно, това ще доведе до все по-рядкото им почистване и ще наруши добрия вид на помещението след време. Също така трябва да бъдат в еднакъв стил, който да се вписва в дизайн на самото помещение, в противен случай резултата ще е отрицателен и по възможност в комплект и от един и същи материал.
Най-подходящото време за изборът им е когато избираме мебелите или санитарния фаянс, защото много често се случва да се предлагат от една и съща колекция. Другото, което трябва да имаме предварително в предвид е какви точно ще ни трябват. Добра практика се оказва дори взимането на мерки на местата, където ще се намират.

Какво ще ни бъде полезно да знаем, когато се наложи да направим покупка?

Съветваме ви, преди да направите ги изберете, да разберете дали запазват първоначалния си вид през целия срок на употреба.
Предимно се предлагат метални, както и пластмасови или дървени. Металните са изработени от неръждаема стомана или месинг с хромирано покритие. Колкото са по-хромирани, толкова по-дълго ще останат такива и ще са устойчиви на почистване с различни препарати. Срещат се и такива в съчетаващи метал и друг материал (например дърво, пластмаса, керамика или стъкло). За предпочитане са тези от метал, като главната причина за това е, че поддръжката им е изключително лесна, не се замърсяват и осигуряват възможност за комбинация на различни стилове на интериора. Поддържат се предимно с течни препарати или сапун, като след това се полират с кърпа.

Пластмасовите също са много предпочитани, заради ниската цена, на която се предлагат. Най-евтините сред тях не са за препоръчване, поради факта, че е невъзможно да се комбинират с друг тип аксесоари. Средният клас предлага сравнително добро качество и възможност за избор на конкретна серия. За високият клас няма нужда от коментар, те се поддържат лесно и могат да се разпознаят веднага по луксозната кутия или опаковка. При тях задължително е на лице пълното съдържание на продукта, както и инструкцията за монтиране. Количеството аксесоари в комплекта при тях е много по-обемно от всички други и естествено предлагат много повече възможности за избор на дизайн.

Кои са най-предпочитани?

Дървените безспорно се оказват най-широко употребяваните.
Изтънчени са, внасят индивидуалност в дизайна на помещението и запазват добрия си първоначален вид. Подходящи са както за класическите, така и за съвременните бани. Комбинират се изключително лесно с други материали и могат да се използват навсякъде в банята. Също така са екологични и създават уютна и спокойна атмосфера.

Независимо от това, от какъв материал са направени, важно при всички аксесоари е свойството да умеят да привличат внимание, а не просто да бъдат допълнение в интериора. Най-подходящо е да се закупят в комплект, като предимството ще е не само, че ще са от един стил, но и цената им ще бъде по-ниска, от отделното им закупуване.