Баня
Едно от най-значимите и определящи помещения, което задължително присъства във всеки дом и всички ние ежедневно посещаваме. Освен за релаксиране и тонизиране на тялото и сетивата, тя е съществено важна за доброто здраве и самочувствието.
Обзавеждането и би затруднило всеки един от нас, поради огромното разнообразие от category, които се предлагат на пазара.
Ключовият момент при първоначалното и изграждане или при необходимост от ремонт са плочките.
Плочки:
Изразяват индивидуалния стил и характер на всеки собственик.
Изборът на подходящи е важен, за да се постигне приятна атмосфера и пълно спокойствие. Трябва да бъдат лесни за почистване и поддръжка.
Делят се на: стенни, подови, фризове и декорни.
Санитарен фаянс:
Основен и задължителен елемент при обзавеждането на банята или тоалетната. Включва: мивки за вграждане в плот, за вграждане под плот или порцеланови мивки. Определящо условие преди покупка е определянето на размера.
Тоалетна чиния или моноблок:
– Моноблок: състои се от две части: чиния и казанче. Предпочита се, поради факта, че се монтира бързо и лесно, изразходва по-малко вода, практичен и функционален е и изглежда добре. Задължително преди покупка трябва да бъдат съобразени наличното пространство и отстоянието на монтажните отвори, нужни за поставянето му. Преди покупка е нужно да се съобразим с няколко фактора: размер, форма, вместимост на казанчето и вид на оттичането (задно или долно).
– Окачена тоалетна: изисква закупуване на структура за вграждане. Структурата или вграденото казанче спестяват място и скриват източниците на вода, а също така и улеснява хигиената.
Мебели:
Определящи са за стила, като трябва правилно да се комбинират с плочките. Правилното им позициониране води до удивителни резултати. Правилният избор създава усещане за комфорт, чистота и удобство. Трябва да се има в предвид обаче, че са подложени на постоянно натоварване, влага и вода, което от своя страна изисква максимално добра изработка и качество на изделията. Важно условие е те да бъдат водоустойчиви! Могат да са в комплект (огледало, шкаф и мивка) или поотделно: горен шкаф с огледало или без; долен шкаф с мивка; колона. Изработват се и по индивидуални размери и дизайн.
Смесител:
Важна част, определяща удобството и функционалността на банята, както и най-често подменящата се част. Предлагат се в различни разновидности и са оборудвани с най-различни функционалности. Някои от тях са изключително практични, поради наличието на хигиенен душ, с помощта на който можете да почистите лесно банята или тоалетната.
Душ кабина или вана:
– Душ кабини: разделят пространството на сухо и мокро, също така на видимо и невидимо. Ако стъклата са матирани, това позволява едновременното използване от двама непознати индивиди. Кабините, сауните и парните такива постепенно се превърнаха в неизменна част от съвременния интериор. Кабината не е просто мястото за взимане на душ, но и за релакс, отмора и дори лечение.
– Вани: вече не са лукс, а необходимост и винаги са на мода. Не просто хигиенна процедура, а здравословен и отморяващ начин за запълване на свободното време и прекрасен завършек на дългия и натоварен ден или просто красивото допълнение. Хидромасажните вани са най-бързият и евтин начин за готово решение. Те са изключително функционални и осигуряват пълен релакс и допринасят за редица полезни грижи на тялото.  С тях ще се насладите на масаж, за който винаги сте копнели, основан на терапевтичния ефект на водата. Динамичният ритъм и натовареното ежедневие ги налагат като необходим елемент, присъстващ във всеки дом. Те са най-модерният и доказан метод за борба с проблемите на съвременния живот – хроничната умора и стреса.
Вентилатор:
Служи за отстраняване на влагата и парата, образувала се при къпане и за осигуряване на свеж въздух. Най-добрият вариант за вентилация на бани и тоалетни, при които липсват прозорци или такива, при които няма добро проветрение. В мокрите помещения най-често се използват модели с ел. захранване, като всички разполагат с обратна клапа и висок клас на защита от влага. Тези с автоматична клапа са с предимство, защото не допускат появата на неприятни миризми от въздуховода в помещението. За да се осигури максимално проветряване и ефективен въздухообмен е желателно да се постави в най-крайната точка, спрямо мястото, откъдето влиза чист въздух. При по-големи помещения е препоръчително да се монтират два вентилатора, които да са разположени над кабината и над ваната. Най-важната характеристика е дебита.
Огледало:
Задължителен аксесоар, допълващ стила и красотата. Също така придава усещане за допълнителен простор и дълбочина. Може да бъде самостоятелно или вградено в шкаф.
Осветление:
Този вид осветление е най-капризното, поради същността на помещението, като може напълно да промени интериора. Немаловажно и нелесно решение е изборът и подредбата, съществуват множество варианти, но се налага да се съобразим и с някои изисквания: да е безопасно, надеждно и висококачествено. Важно преди покупка на осветление е да обърнем внимание на надеждността – да бъде влагоустойчиво. Може да бъде под формата на луничка, пура или плафон. Пурите се препоръчват за по-обемисти пространства.
Сифон:
Служи за правилното функциониране на канализационната система, осигурявайки безпроблемната работа на мивката. За постигане на положителни резултати трябва да се проучи целия строителен процес.
Подовите сифони се използват за точково отводняване на подовите площи в сградата.