Какво представляват?

В зависимост от композицията съществуват различни варианти, като най-често срещания е от слушалка и смесител. Освен по външен вид, се различават по функционалност, дали са термостатни и притежават ли чучур. Те се свързват чрез шлаух, а самия ръчен душ стои на окачвач или на тръбно окачване с плъзгач, позволяващ регулирането му по височината и посока. При този тип недостатък е липсата на душ глава.

По какво се различават?

Предимно по функционалност и дизайн, но най-вече дали са един цял монолитен елемент или са съставени от отделни части. Към първите спадат тези, при които смесителят и тръбата за питата са едно цяло, а връзката помежду им е твърда. Тази категория колони се дели на още две разновидности с разлики в тръбовидното окачване. То може да бъде статично или телескопично. Последното предлага опция за прибиране и изтегляне като позволява регулиране на питата. Удобни и подходящи са, най-вече в случаите, когато плочките в банята са сложени, а изводите за фиксиране на батерията са изведени прекалено ниско. Често поради недоглеждане покупката точно на такъв модел, при който липсва опция за изтегляне на тръбата. Причина за това е ниската пазарна цена, но в последствие употребата му се оказва неудобна, дори и невъзможна.

Следващият тип колони са комбинация от батерия и тръбно окачване с пита и слушалка, като връзката помежду им е посредством шлаух. Предимството при конкретния вид, е че разположението на изводите за вода е без значение и монтирането на главата на избрана височина е избираемо. При монолитните изделия недостатък се оказва смесителя, който е фиксиран към тръбата и не позволява подмяна. Той от може да бъде стандартен или термостатен, както и оборудван с чучур или с прибран душ.

Коя е най-важната характеристика при тях?

При всички колони най-важна е питата. Основната характеристика при нея е обемът на обливане. Важен е и материала, от който е изработена, както и размера. По-скъпите модели притежават тънки месингови пити с балансирано разпределение на водата по цялата площ. Изработени са от неръждаема стомана, а дюзите им се самопочистват, което предпазва запушването им от котлен камък и варовикови отлагания.